Spis Treści
Znaleziony temat: chleb z mąki razowej
Jak przygotować chleb z mąki razowej?
Składniki
Aby przygotować pyszny chleb z mąki razowej, będziesz potrzebować:
– 500g mąki razowej
– 300ml letniej wody
– 10g soli
– 25g świeżych drożdży lub 7g drożdży suchych
– opcjonalnie: ziarna słonecznika, siemię lniane, płatki owsiane
Przygotowanie
1. W misce rozpuść drożdże w letniej wodzie.
2. Dodaj do miski mąkę razową oraz sól, wymieszaj składniki.
3. Wyrabiaj ciasto ręcznie lub za pomocą miksera przez około 10 minut, aż będzie elastyczne.
4. Pozostaw ciasto w misce przykrytej ściereczką na około godzinę, aby podwoiło swoją objętość.
5. Po wyrośnięciu ciasta, ponownie przełóż je na blat, delikatnie ugniatając.
6. Uformuj bochenek chleba i włóż go do natłuszczonej foremki.
7. Odstaw chleb na kolejne 30-40 minut, aby ponownie wyrosło.
8. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
9. Piecz chleb przez około 40-45 minut, aż będzie złocisty.
Podsumowanie
Chleb z mąki razowej jest nie tylko smaczny, ale również zdrowszy niż ten z białej mąki. Możesz eksperymentować z dodatkami, takimi jak ziarna słonecznika czy płatki owsiane, aby nadać mu dodatkowego smaku i chrupkości. Warto również pamiętać, że domowy chleb zawsze smakuje najlepiej!
Napisz komentarz do wpisu, powiedz nam czy Ci pomógł: chleb z mąki razowej